Data ważności
Wskazówką, którą można się kierować, jest data ważności na opakowaniu. Jednak nie gwarantuje ona, że wszystkie nasiona w torebce posiadają zdolność kiełkowania. Odpowiedź na to pytanie da nam tylko przeprowadzona próba kiełkowania. Ponadto trzeba pamiętać, że nasiona przechowujemy w zabezpieczonych torebkach, w miejscu ciemnym i przewiewnym o temperaturze około 15 stopni Celsjusza. Jeśli w pomieszczeniu będzie (choćby okresowo) zbyt wysoka temperatura lub wysoka wilgotność – nasiona nie utrzymają swojej siły kiełkowania na zadowalającym poziomie.
Jako ciekawostkę można podać, że spośród popularnych nasion najkrócej siłę kiełkowania zachowują cebula, seler, aster, nagietek, bo tylko 1-2 lata, a nasiona cukinii, ogórka, amarantusa nawet 8 lat.
Siew „na zaufanie”
Kupione w sklepie nasiona z aktualnym terminem ważności na ogół bez obaw wysiewamy w ogrodzie. Przyjmujemy, że są „świeże” i pełnowartościowe choć wcale tak nie musi być. Jeśli komuś żal wyrzucać zapasów nasion z poprzednich lat, czasem nawet ich pokaźnej ilości, a nie chce bawić się w dodatkowe badania, może je wysiać w nadziei, że wykiełkują, a rabata spełni oczekiwania estetyczne w przypadku kwiatów i ekonomiczne w przypadku warzyw. „Stare nasiona”, szczególnie kwiatów, można wysiać w miejscu, które może wiele zyskać z nowych roślin, a jeśli nie wzejdą – niewiele straci. To miejsca w ogrodzie mniej uczęszczane, takie „zapomniane rabatki”
Badanie siły kiełkowania
Można w domu, na własny użytek zrobić badania siły kiełkowania nasion. W zależności od ilości posiadanych nasion, można zrobić próbę na 100 lub tylko 10 nasionach, jeśli chcemy zbadać siłę kiełkowania nasion dużych, których oryginalnie już w torebce było niewiele.
Zakładanie próby
Badanie siły kiełkowania można przeprowadzić na tackach wyłożonych watą, ligniną lub innym chłonnym materiałem, na którym równomiernie rozkładamy odliczoną ilość nasion, np.: 100, 50 20 lub dziesięć. W przypadku grubych nasion – np. fasoli ozdobnej, groszku, dyni, do badań można wykorzystać kiełkownicę. Po wyłożeniu nasion i zapewnienie wilgotności, tacki powinny zostać przykryte i ustawione w miejscu o stałej temperaturze około 22 stopni Celsjusza. Najlepsze miejsca to parapet, pod którym znajduje się włączony grzejnik lub kotłownia, nawet ciemna, gdyż nasiona do wschodów nie potrzebują światła.
Proces kiełkowania
Po kilku dniach kiedy widać będzie, że wszystkie lub większość, lub kilka nasion skiełkowało, przeliczamy ilość nasion, które wykiełkowały. Nasiona powinny mieć równomierne wschody, więc jeśli duża ilość wykiełkowała, nie ma co czekać na maruderów, bo nie rokują zbyt dobrze, tylko przejść do etapu obliczania zdolności kiełkowania.
Obliczenia wyników
Najbardziej precyzyjne będą wyniki przy próbie 100 nasion, gdyż jedno nasiono to 1% zdolności kiełkowania. Przy próbie 50 nasion, jedno to 2%, a przy 25 to 4% zdolności kiełkowania.
Jeśli żadne nasiono nie skiełkowało, a z obserwacji wynika, że napęczniały wskutek wilgoci, lecz nie wypuściły kiełków – wynik jest jasny.