Pszenica (Triticum L.) zboże uprawiane od ok. 10 tys. lat. Pszenica zajmuje pierwsze miejsce pod względem powierzchni zasiewu. Rodzaj obejmuje ok. 20 gatunków – zaliczają się tu gatunki rosnące dziko jak i te uprawne. Pszenica jest rośliną jednoroczną - jarą lub ozimą. Należy do zbóż właściwych. Ziarno pszenicy wykorzystywane jest głównie do produkcji mąki pszennej. Zboże to ma duże wymagania co do przedplonu – najlepiej rośnie po roślinach motylkowych. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest pszenica zwyczajna (Triticum aestivum ssp. vulgare). Innym popularnym gatunkiem jest pszenica orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) tzw. pszenica oplewiona. W suchym i gorącym klimacie uprawiana jest pszenica twarda (Triticum durum). Mąka z niej uzyskiwana zwana jest semoliną i wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów.